Káva nie je len ranným nápojom, ktorý nám dodá energiu, alebo energizérom, ktorý nás udržuje večer hore. Je to aj neuveriteľne chutná ingrediencia, ktorá pridáva unikátne tóny a hĺbku chuti do mnohých receptov. Pridanie kávy do jedla môže vykúzliť nádhernú hru chutí, ktorú ste možno ani nečakali. Investujte do vášho kávovaru a premeňte svoju kuchyňu na vlastnú kaviareň, kde budete môcť experimentovať s jedinečnými kávovými receptami a rozvíjať svoju baristickú zručnosť. Na tomto odkaze nájdete profesionálne kávovary za nízke ceny.
V tomto článku vám predstavíme sedem letných receptov s kávou. Od jednoduchých dezertov až po exotické hlavné jedlá, tieto recepty sú dokonalé na pridanie trochy kávového šmrncu do vášho letného menu. Užite si prekvapenie, ktoré prináša kombinácia kávy s inými ingredienciami. Choďme na to a objavme, ako káva dokáže oživiť tieto letné recepty!
1. Kávové mäso na gril
Môžete si myslieť, že káva a grilovanie sa príliš nezhodujú, ale tento recept vás presvedčí o opaku. Kávové zrná poskytujú hlbokú, robustnú príchuť, ktorá skvele kontrastuje s pikantnými a sladkými komponentmi marinády.
Postup prípravy:
- Vytvorte marinádu zmiešaním 2 polievkových lyžíc mletej kávy, 2 polievkových lyžíc hnedého cukru, 1 čajovej lyžičky soli, 1 čajovej lyžičky mletej čiernej papriky a 1/2 čajovej lyžičky chilli prášku.
- Natriete mäso (kurča, bravčové alebo hovädzie) marinádou a nechajte ho odležať v chladničke aspoň 4 hodiny, ale najlepšie cez noc.
- Mäso potom opečte na grile na strednej teplote, z každej strany približne 5 až 7 minút, alebo kým nie je hotové podľa vašej chuti.
2. Kávový chladný brew kokteil
Tento kokteil je ideálny na osvieženie v horúcich letných dňoch. Kombinácia chladnej kávy, rumu a citrónu vytvára jemne sladkú a osviežujúcu chut' s jemným kofeínovým kopom.
Postup prípravy:
- Do pohára s ľadom pridajte 50 ml chladnej kávy, 30 ml tmavého rumu a 20 ml citrónovej šťavy.
- Zmiešajte a podávajte okamžite.
Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.
#formular#
Tento nápoj je úžasnou zmesou kávy a čaju, ktorá je potom zmiešaná so sladkým mliekom a servírovaná s ľadom. Je to skvelý nápoj na osvieženie v letných horúčavách.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu mletej kávy a 2 čajové lyžičky čierneho čaju do 1 šálky horúcej vody.
- Nechajte stáť 5 minút, potom precedíte.
- Pridajte 2 polievkové lyžice kondenzovaného mlieka a miešajte, kým sa mlieko úplne nerozpustí.
- Pridajte ľad a podávajte.
Eskimo je populárny letný dezert, a pridanie kávy do tohto dezertu len zvyšuje jeho lahodnosť. Káva, mlieko, cukor a vanilkový extrakt sú zmiešané do dokonalosti, potom zamrazené, a na záver posypané čokoládovými trieskami.
Postup prípravy:
- Vo veľkej mise zmiešajte 1 šálku mlieka, 2 polievkové lyžice instantnej kávy, 1/2 šálky bieleho cukru a 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu.
- Vylejte zmes do foriem na eskimo a vložte do mrazničky na aspoň 4 hodiny, alebo až kým nie je úplne zamrznuté.
- Pred podávaním posypte čokoládovými trieskami.
5. Kávový sorbet
Tento osviežujúci sorbet je plný kávových tónov a je skvelým spôsobom, ako ukončiť letný grilovací večer. Potrebujete len kávu, cukor, vodu a citrónovú šťavu.
Postup prípravy:
- Do hrnca pridajte 2 šálky vody, 1 šálku cukru a 1/2 šálky silnej čiernej kávy. Nechajte prísť k varu a potom nechajte vychladnúť.
- Pridajte šťavu z jedného citróna a potom zmes zamrazte v mrazničke. Každých 30 minút zamiešajte, kým nie je zmes zamrznutá a krémová.
6. Letný kávový šalát
Tento šalát kombinuje kávu s čerstvým ovocím a jogurtovým dresingom, aby vytvoril osviežujúci letný šalát. Je to dokonalý doplnok ku grilovanému mäsu alebo môže byť podávaný samostatne ako ľahké letné jedlo.
Postup prípravy:
- Na tanieri rozložte 2 šálky čerstvého ovocia, ako sú jahody, melón alebo broskyne.
- Vo vedľajšej mise zmiešajte 1 šálku gréckeho jogurtu a 2 polievkové lyžice mletej kávy.
- Jogurtový dresing vylejte na ovocie a podávajte.
Tento tradičný španielsky chladený polievkový recept dostáva nový rozmer s pridaním kávy. Kombinácia kávy, paradajok, uhorky a paprika vytvára jedinečnú a osviežujúcu polievku, ktorá je ideálna na teplé letné dni.
Nech už si vyberiete ktorýkoľvek z týchto receptov, káva dodá jedinečnú a nezabudnuteľnú chuť, ktorá oživí vaše letné dni. Skúste niečo nové a užite si letné chvíle plné chuti a radosti.
Postup prípravy:
- Do mixéra pridajte 4 veľké paradajky, 1 uhorku, 1 zelenú papriku, 1/2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1/4 šálky olivového oleja, 1/4 šálky šťavy z vínneho octu a 2 polievkové lyžice silnej čiernej kávy.
- Zmiešajte, kým nezískate hladkú konzistenciu.
- Gazpacho ochuťte soľou a korením podľa chuti a potom ho nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny pred podávaním, aby chuti dobre splynuli.